Tipy na chutné dezerty z 3 ingrediencií

Redakce | 05.05.2022
V dnešnej uponáhľanej dobe nie je jednoduché nájsť si cez týždeň čas na varenie a už vôbec nie na pečenie dezertov. Ich príprava totiž zaberie niekedy aj celé dopoludnie. Čo teda robiť, ak máte po celom dni strávenom v škole alebo v práci chuť na niečo sladké? Riešenie je naozaj jednoduché. Možno to znie neuveriteľne, no výborný a navyše zdravý dezert si viete pripraviť za pár minút pokojne len z troch ingredinecií, ktoré máte pravdepodobne doma. Inšpirujte sa týmito receptami na chutné maškrty vhodnými aj pre začínajúcich kuchárov.

Francúzsky toast

Francúzsky toast je veľmi obľúbeným dezertom medzi ľuďmi takmer vo všetkých kútoch sveta. Väčšina z vás ho už určite pozná aspoň z obrázkov alebo kaviarní, no možno neviete, že príprava je naozaj veľmi jednoduchá. Stačí vám na ňu minimum času aj surovín. Na prípravu teda budete potrebovať:

Príprava

V ľubovoľnej miske si vyšľahajte dve vajcia osladené cukrom. Následne si chlieb nakrájajte na plátky a obaľte pripravenými vajíčkami. Opečte ho na panvici s troškou oleja a servírujte s ovocím podľa vlastného výberu. Pre milovníkov sladkého odporúčame na záver chlebík ešte jemne posypať práškovým cukrom.

Chia puding

Máte chuť na sladké, ale nechce sa vám pripravovať nič náročné? Chia puding je výborný dezert, ktorý pripravíte za pár minút a navyše je plný živín. Chia semienka totiž obsahujú draslík, magnézium, antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny a množstvo vlákniny. Budete potrebovať:

Príprava

Príprava Chia pudingu je veľmi jednoduchá. Do pohára si nalejte mandľové, ovsené alebo iné mlieko, podľa toho, aké máte najradšej. Prisypte k nemu chia semienka a poriadne premiešajte. Počkajte pár minút a premiešajte zmes ešte raz. Hotovo! Teraz už je len na vás či na vrch pridáte ovocie, ktoré dodá pudingu sladkú chuť, alebo primiešate malú lyžičku medu na dosladenie. Môžete samozrejme použiť oboje. Nakoniec nechajte puding odstáť v chladničke, aby stuhol.

Rafaelo

Rafaelo je obľúbeným dezertom všetkých milovníkov kokosu. Veľa rodín ho pripravuje každý rok na Vianoce, no prečo si ho neužiť aj vo všedný deň. Je to jeden z najjednoduchších a najchutnejších receptov. Stačia vám na to len tieto tri suroviny:

Príprava

Pripravte si tanier a nasypte doň ¼ balenia strúhaného kokosu. Zatiaľ ho odložte bokom. Teraz si vezmite väčšiu misku, nalejte do nej neuvarené salko a vysypte zvyšok kokosu. Ingrediencie poriadne zmiešajte dohromady, kým vám nevznikne hustá hmota. Naberte si menšie množstvo do rúk, pridajte mandľu a vytvarujte do guličky. Keď ste s tvarom spokojní stačí ju už len obaliť v kokose, ktorý máte pripravený na tanieri. Nakoniec Rafaelo odložte do chladu, aby stuhlo a môžete ho konzumovať. Ak nemáte radi mandle, dajú sa nahradiť lieskovými orechmi alebo tento krok pokojne vynechajte.

Banánové lievance

Ak máte radi sladké raňajky, banánové lievance budú určite to pravé pre vás. Príprava si vyžaduje minimum času, takže tento recept oceníte aj počas hektického pracovného týždňa. Banánové lievance sú zdravé a navyše diétne, pretože neobsahujú žiadnu múku ani cukor. Budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

Príprava

Ošúpte si jeden väčší banán a rozpučte ho v miske vidličkou. Keď už z neho máte kašu, pridajte jedno vajíčko a poriadne zmes zamiešajte. Na sporáku si rozpáľte panvicu s kvapkou oleja (ideálne kokosového) a opečte lievance z oboch strán. Hotové banánové lievacne polejte na dochutenie javorových sirupom alebo posypte práškovým cukrom a chutný dezert je pripravený.


Tipy ako poraziť nespavosť »