Zdravé a chutné recepty pre každého

Redakce | 05.05.2022
Aj vy určite poznáte ten pocit, keď už neviete čo variť. Stále dookola varíte tie isté recepty. Chceli by ste vyskúšať niečo nové? Tak čítajte ďalej a máme pre vás pripravených aj pár rýchlych receptov na inšpiráciu.

Ak práve spoznávate čaro varenia a dobrého jedla, nemusíte sa ničoho obávať. Pokiaľ sa budete aspoň na začiatku držať niektorých základných receptov, nemôžete nič pokaziť. Vybudujte si sebadôveru pomocou naozaj jednoduchých a rýchlych receptov, ktoré zvládne každý.

Tip na raňajky

Raňajky sú jedným z najdôležitejších jedál dňa. Pre niekoho sú raňajky nevyhnutnosť, niekto začína deň bez nich. V rámci zdravého životného štýlu by ste ale raňajky nemali vynechávať. Často na ne nemáme dostatok času ani energie. Preto vám radi pomôžeme s chutnými raňajkovými inšpiráciami, aby ste sa mohli vrhnúť rovno na ich prípravu. Pripravili sme si pre vás verziu pre sladké aj slané raňajky.

1. Čučoriedkové lievance

Budete potrebovať:

· 90 g špaldovej múky (môže byť aj obyčajná biela)

· 40 g mletých ovsených vločiek

· 1 lyžička škorice

· 1 lyžička prášku do pečiva

· 1 lyžička vanilkového extraktu

· 1 lyžica medu

· 1 vajce

· 100 ml mlieka

· 150 g čučoriedok

· 50 ml kokosového mlieka

Postup:

V jednej mise zmiešame múku, mleté ovsené vločky, škoricu, soľ a prášok do pečiva.

V druhej mise vyšľaháme vanilkový extrakt s medom, vajcom a mliekom. Obsah oboch mís spojíme a pridáme čučoriedky (pár si necháme na ozdobu).

V panvici rozohrejeme kokosový olej. Cesto nalievame na panvicu do tvaru menších lievančekov. Smažíme z každej strany 1 – 2 minútky.

2. Avokádovo-tuniakové zapekané toasty

Budete potrebovať:

· 1 avokádo

· 90 g tuniaka z konzervy (scedeného)

· 1 lyžica olivového oleja

· 100 g mozzarelly

· 1 paradajka

· 4 plátky celozrnného chleba

Postup:

Avokádo roztlačte vidličkou a zmiešajte s tuniakom a olivovým olejom.

Pripravte si 2 plátky celozrnného chleba, navrstvite na ne avokádovo-tuniakovú zmes, poukladajte strúhanú mozzarellu a plátky paradajky. Prikryte zvyšnými dvomi chlebmi a dajte zapiecť do toastovača na 3 – 4 minútky.

Tip na obed

Vymyslieť čo na obed, nie je vždy jednoduché. Potrebujete pripraviť jedlo, ktoré bude vyhovovať nielen vám, ale tiež ostatným členom domácnosti. Pokiaľ možno čo najrýchlejšie a chutne. Overené klasiky nemôžete opakovať donekonečna, aby sa vám nezunovali a ostali i naďalej obľúbenými.

Polievky – niekto si bez nich nevie predstaviť obed, iný si ju radšej dajú na večeru s kúskom pečiva. V každom prípade by polievka nemala v našom jedálnom lístku chýbať.

1. Polievka z pečených paradajok

Budete potrebovať:

· 1 hlavička cesnaku

· 2 lyžice olivového oleja

· 500 g paradajok

· 1 lyžica masla

· 350 ml zeleninového vývaru

· 2 lyžičky sušenej bazalky

· 1 lyžička sušenej papriky

· 1 lyžička sušeného tymianu

· soľ

· čierne mleté korenie

Postup:

Rúru predhrejte na 180 °C.

Hlavičku cesnaku nalúpte, odrežte cca 1 cm z vrchu. Väčšiu časť hlavičky pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja, zabaľte do alobalu a vložte spolu s paradajkami na plech. Paradajky ešte pokvapkajte zvyšnou lyžicou olivového oleja a dajte do rúry. Pečte 30 – 35 minút na 180 °C.

Upečený cesnak nechajte 10 minút vychladnúť a potom ho olúpte. Strúčiky cesnaku s paradajkami rozmixujte dohladka.

V stredne veľkom hrnci rozohrejte maslo a speňte na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Do hrnca prilejte rozmixované paradajky s cesnakom a vývarom. Nechajte 10 minút prevariť.

Pridajte bazalku, papriku, tymian a polievku nechajte ešte pár minút variť. Nakoniec dochuťte soľou a čiernym korením.

Tip na večeru

Ak často varíte až podvečer, recepty si môžete dať na večeru alebo na obed na druhý deň. Príprava chutného jedla nemusí byť komplikovaná ani zdĺhavá. Kým niekto sa chce večer dobre najesť po celom dni a nevadia mu ani ťažšie pochúťky, niekto sa zas teší z čo najrýchlejšieho a ľahkého receptu.

1. Cestoviny s brokolicovou omáčkou

Budete potrebovať:

· 400 g celozrnných cestovín (môžu byť aj klasické)

· 500 g brokolice

· 3 strúčiky cesnaku

· 2 lyžice olivového oleja

· 80 g parmezánu

· 50 g špenátu (alebo rukoly)

· 100 g nahrubo nasekaných vlašských orechov

· soľ

· čierne korenie

Postup:

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale.

Vo väčšom hrnci priveďte do varu osolenú vodu, brokolicu rozdeľte na ružičky a dajte ich variť do hrnca na cca 5 – 7 minút, až kým nebudú mäkké.

Brokolicu vyberte z hrnca a spoločne s cesnakom, olivovým olejom, štipkou soli, čiernym korením a parmezánom dajte do mixéra.

Mixujte cca 2 minúty tak, aby v omáčke nezostali veľké kusy brokolice.

Omáčku zmiešajte s uvarenými cestovinami, posypte špenátom a vlašskými orechmi a podávajte.

Dúfame, že sme si pre vás nachystali chutnú inšpiráciu. Želáme vám dobrú chuť!

« Ako sa obliecť rýchlo a štýlovo kamkoľvek Reklama na sociálnych sieťach »